Soditra Logistics

20200625-rw-8560wim.jpg
 
 

Voor elke milieuvraag bellen we naar Senviro

Soditra Logistic biedt logistieke diensten aan in de cosmetica-, farma- en voedingssector, en dit vanuit twee logistieke centra in Nijvel en Mollem. Toen hun grootste klant hen vroeg om in Mollem drie ISO-certificaten te behalen, ging QESH-manager Ben De Decker voor het milieuluik aankloppen bij Senviro.

“Oorspronkelijk waren beide sites eigendom van het cosmeticabedrijf L’Oréal, die hun 3PL-activiteiten in eigen beheer hadden. In 2009 besteedden ze de logistieke activiteiten in Mollem uit aan Soditra Logistic (dochter van de SD-groep) en vijf jaar later volgde Nijvel. Beide logistieke centra hebben een opslagcapaciteit van  30.000 m2. De site in Mollem is volledig dedicated voor de producten van L’Oréal en deze van Nijvel omvat vooral de luxeproducten van de Franse cosmeticaproducent en daarnaast ook voedings- en farmaproducten.”

De SD-groep beschikt ook nog over een transport- en distributieafdeling, SD Road, die voor Sodtra Logistic de transporten uitvoert: volle trailers ophalen, lege in de plaats zetten en de zendingen uitsorteren in kleinere colli’s. Soditra Logistic belevert zowel de distributiecentra van Di, als de grootwarenhuizen, groothandels, parfumeries en kappers.


Kort voor de milieu-audit, komt Stijn nog even langs om te bekijken wat er eventueel moet aangepast worden en dat loont, want meestal zijn we onmiddellijk in orde.”


Toegevoegde waarde

Soditra Logistic spitst zich in Mollem toe op twee activiteiten: orderpicking en copacking. Orderpicking kan variëren tussen het samenstellen van een volledig homogene pallet met allemaal dezelfde referenties (voor klanten die over een centraal magazijn beschikken van waaruit zij bv. hun winkels aanleveren) tot een zeer heterogene pallet met veel verschillende producten in kleine aantallen voor lokale parfumwinkels of kappers.

“Voor het copackinggedeelte doen wij een beroep op maatwerkbedrijven die in ons magazijn labelen, stickeren, herverpakken, handleidingen in een doosje stoppen, kant-en-klare displays opbouwen en producten samenvoegen via stretching en koud solderen.”

Stretchen is het samenvoegen van enkele producten via een warmtebron zodat het hele pakketje met een folie omwikkeld is. Deze techniek kan niet toegepast worden bij aerosols: die worden koud gesoldeerd. Denk bv. aan twee tubes haarlak + een kleinetje voor in de handtas, die samengevoegd zijn met een plastic band.

Milieu is een gespecialiseerde materie

“Toen het logistiek centrum van Nijvel in 2014 verkocht werd aan Soditra Logistic, beschikte het reeds over drie ISO-certificaten: ISO 9001 (kwaliteitsmanagement), ISO 18001 (veiligheid en welzijn op het werk) en ISO 14001 (milieumanagement). Onze klant vroeg ons om deze certificaten ook voor de site in Mollem te behalen en daaruit volgde de vraag of ik (destijds kwaliteitsmanager bij SD Road) dit in goede banen wilde leiden. Inzake kwaliteit, welzijn en veiligheid op het werk ben ik welbeslagen, maar milieu is toch een heel andere materie. Daarom heb ik Senviro ingeschakeld. Het resultaat: op anderhalf jaar had ook de site in Mollem zijn certificaten op zak.”

Langetermijnrelatie

Soditra Logistic contacteerde Senviro in 2015 en al snel werd beslist dat dit geen eenmalige opdracht was om enkel het milieucertificaat te behalen.

“Milieuzaken moeten echt wel goed opgevolgd worden. De wetgeving verandert voortdurend en dit vereist een constante monitoring. Bovendien moest onze milieuvergunning in 2018 hernieuwd worden en omgezet in een omgevingsvergunning. We besloten een milieucoördinatorovereenkomst af te sluiten waarbij Senviro zich engageerde om elk kwartaal langs te komen zodat we niet voor verrassingen kwamen te staan.” Senviro keek erop toe dat de omgevingsvergunning volledig voldeed aan de vereisten en dit vanaf de aanvraag tot en met de inspectie. “Zo moesten we een aanpassingen doen aan onze ondergrondse opslagtank voor mazout. Stijn zorgde ervoor dat we de offertes hiervoor bij de juiste leveranciers konden opvragen.”


20200625-rw-8495wim.jpg

Volmaakte service

Senviro maakt nu om de drie maanden zijn opwachting bij Soditra Logistic, gaat na welke milieu-issues er spelen, formuleert adviezen en maakt elk jaar de verplichte milieu-audit voor onze ISO-certificatie. “Kort voor we controle krijgen, komt Stijn nog even langs om te bekijken wat er eventueel moet aangepast worden en dat loont, want meestal zijn we onmiddellijk in orde.”

 

Senviro, omdat …

“Dat we al vijf jaar een beroep doen op Senviro, heeft alles te maken met de toewijding van Stijn. Hij is zeer proactief, heel stipt en qua administratie is hij zeer sterk: op zijn rapporten valt niets af te dingen. En wat ik ook enorm apprecieer, is zijn bereikbaarheid: voor elke milieuvraag bellen we naar Senviro. Ook tijdens de audit zorgt hij ervoor dat hij steeds kan gecontacteerd worden voor het geval we van de auditor een ‘moeilijke’ vraag krijgen. En last but not least: Stijn is een joviale man waarmee het prettig samenwerken is”, besluit Ben De Decker.

 
Equals Three